een voorstelling (7+) over duiken, drijven en diploma’s


‘Soms moet je springen.
Als een potlood. Of een prei.
Dan weet je ongeveer waar de bodem is.
Hoe diep het is. In het diepe.
En dan kom je weer boven.
En dan blijf je een tijdje drijven.
En dan begint alles opnieuw’


Een vrouw in het wit verstopt zich in het zwembad. Een man met een fluitje blijft het liefst op de kant. Ze willen wel duiken, maar ze weten niet hoe. Het liefst willen ze een diploma, voor elke stap in hun leven, zodat ze zeker weten dat ze iets echt kunnen voordat ze het gaan doen.

Gelukkig zijn er de kinderen. Zij staan te popelen om het water in te springen. Zij weten dat je soms baantjes moet trekken en soms moet watertrappelen. Zij weten dat er na het ene diploma altijd weer een ander komt. Dat je soms moet spartelen, maar dat het water je best wil dragen. Als jij niet bang bent om te blijven drijven.

IN HET DIEPE is een voorstelling over verlangen naar vaste grond onder de voeten en tegelijk weigeren om met de stroom mee te gaan. Voor iedereen die soms bang is te verdrinken in de keuzes van het leven, maar er ook niet aan moet denken om aan de kant te blijven staan.Concept/tekst — Imke Donkers en Lis de Kort
Tekst/coachinigFrederieke Hijink
Spel — Lonne Gosling en Dion Vincken (kinderen: Rachelle Alders, Dana Bolt, Britt te Brake, Madelief Brouns, Sterre Brouns, Seis Doomernik, Sofia Nijholt, Rebecca van Nunen, Simon Rammers, Isa de Wolf, Hanna van der Zalm)
Regie — Imke Donkers en Lis de Kort
Begeleiding — Yvonne van Beukering
Muziek/compositiesJob Roggeveen (Happy Camper)
Productie — Wendy Moonen
Publiciteit — Henrike de Kat-Smedts
Ontwerp afficheLobke van Aar
Co-productieTheaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch

Met steun vanTheaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch, Provincie Noord Brabant, Gemeente 's-Hertogenbosch, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, Prins Bernhard Cultuurfonds
Met dank aan — Linda Donkers, Mies de Koning, Lukas de Kort, Peter Verschuuren
SPEELDATA

13 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur12 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur11 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur10 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur7 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur6 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur
Première
5 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur
Try-out
4 AUG. 2011
Theaterfestival Boulevard
's-Hertogenbosch

» 19.30 uur
Try-out besloten
RECENSIES

Volkskrant 9 augustus 2011: '‘Jeugdig stuk met bravoure’
‘...Het uitgangspunt is origineel: Als een legpuzzel ontrafelt IN HET DIEPE langzaam de hobbels in de relatie tussen Simon en Hannah..’
‘...Hoewel de trouwthematiek misschien wat ver afstaat voor kinderen vanaf 7 jaar, maakt de verbeelding in het zwembad de universele vrees voor het onbekende wel inzichtelijk. De mengeling van dialogen en duiken versterkt het zinneprikkelend effect. En de elf jonge figurantjes vullen speels de ruimte...’
‘...Gosling verschaft haar personage een fraaie combinatie van jeugdige naiviteit en treiterende bravoure...’
(door: Annette Embrechts)
-
Brabants Dagblad 9 augustus 2011: ‘Zwembad is spiegel van het leven’
‘...gaandeweg krijgt de verhouding tussen badmeester en de vrouw alsmaar meer gewicht, zonder dat de toeschouwer en onmiddellijk de vinger op kan leggen. Kennen die twee elkaar, of juist niet? en hoe ziet de band eruit? Dat wordt langzaam duidelijk en dan blijkt dat meerdere perioden uit de levens van de hoofdpersonages elkaar afwisselen...’
‘... Het zwembad is een spiegel voor het leven. Soms moet je in het diepe springen! Wanneer blijf je drijven?...’
(door: Joost Goutziers)REACTIES

Geert Overdam (directeur Theaterfestival Boulevard) & Tessa Smeulers (coördinator Theatefestival Boulevard)
Hun passie voor theater en een jeugdig publiek blijkt een zeer succesvolle combinatie voor deze twee jonge theatermaaksters. Met de voorstelling ‘In het Diepe’ bewezen beide makers in Theaterfestival Boulevard 2011, net als in 2009 met ‘Bij ons gebeurt dat niet’ opnieuw hun talent. De voorstelling bood zowel de jonge als de volwassen bezoeker een ontroerend verhaal over de hobbels in het leven en de liefde. De mix van een zeer beeldend verhaal met rake metaforische teksten had een positief effect op de bezoekers, klein en groot. Je werd met plaatsvervangende schaamte meegezogen in de acties van man en vrouw om elkaars aandacht te vragen, die elkaar de liefde ‘onder en boven water’ betuigden.
De kinderen in de voorstelling raakte je als publiek direct in je hart. De puurheid en kracht van een kind hebben deze makers de zichtbaar weten te maken, in en door het spel van de kinderen in de voorstelling.
LISenIMKE hebben de eigenheid van de spannende locatie (revalidatie zwembad in het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis) weten te behouden én er tegelijk een a-b-c diploma sfeer in weten te krijgen. Dat leverde een sterke voorstelling op, waarin ook menig ouder de verstikkende zwemlessen van hun inmiddels puberende spruiten opnieuw beleefden.
-
Jur van der Lecq (coach jonge makers theaterfestival Boulevard?
Met de voorstelling "In het Diepe" bewijzen LisenImke dat ze weer een belangrijke stap in hun ontwikkeling als theatermakers hebben gezet. Het spelen van een theatervoorstelling in een zwembad is geen gemakkelijk uitgangspunt. De voorstelling is knap geënsceneerd, valt op door orginaliteit en zorgvuldigheid en spreekt bovendien een breed publiek aan.
-
Jackie Smeets (programmeur Limburg festival)
Wat een gevoelige voorstelling, wat een meeslepende tekst. ‘In het Diepe’, aan de rand van een zwembad, neemt je mee in de schemerzones tussen kind zijn, puberteit en volwassenheid. Kinderen en volwassen acteurs houden elkaar in evenwicht, ontwapenen en ontroeren.
-
Frederieke Hijink (schrijver/coach IN HET DIEPE)
‘In het Diepe’ was voor mij een ontroerende en humoristische familievoorstelling waarin vorm en inhoud samenkwamen. Zowel de acteurs als de kinderen waren goed gecast, de locatie verrijkte alle keuzes die waren gemaakt en ik heb genoten van de reacties van het publiek. Na ‘Twee benen in de schoorsteenmantel’ en ‘Bij ons gebeurt dat niet’ hebben Lis en Imke voor mij bewezen dat ze veelzijdig zijn en in staat en bereid om te leren van hun snelle ontwikkeling. Daarin mogen ze helemaal vertrouwen op de eigenheid van hun theatertaal en de gelaagde zeggingskracht van hun voorstellingen.

Reacties van bezoekers
• Sigrid van Daal: We vonden het een voor iedereen herkenbaar verhaal waar een mooie opbouw inzat (je had in het begin helemaal niet door dat ze bij elkaar hoorden). Het verhaal had een gevoelig thema, op sommige momenten zelfs ontroerend, maar luchtig gebracht met de nodige humor.
• Thea en Hans: Heerlijke voorstelling met prachtige parallellen naar het "echte" leven. Genoten van het spel zowel van de beide acteurs als van de kinderen. En de voorstelling in het zwembad is al een belevenis op zich ......!
• Pleun (7 jaar): Ik vond het heel leuk om te zien hoe al die kinderen moesten afzwemmen. Ik zit zelf ook op zwemles. Deze badmeester was veel strenger dan die van mij.
• Mees (8 jaar): De badmeester was heel streng tegen zijn vrouw omdat zij niet wilde trouwen. Eigenlijk was hij boos. Gelukkig kwam het wel goed.